top of page
Foto van schrijverVeronique van den Hemel

DE CYCLADEN EILANDEN - VAARROUTE

Cycladen betekent letterlijk ‘eilanden in een cirkel’, aangezien ze het heilige eiland Delos omringen, de geboorteplaats van Apollo en Artemis. De Cycladen worden gekenmerkt door diepblauwe zeeën, architectuur in wit en blauw en dorre landschappen met geïsoleerde kapellen.


De bekendste eilandengroep in de Egeïsche Zee met als belangrijkste eilanden Amorgos, Andros, Antiparos, Delos, Ios, Kea, Kimolos, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sikinos, Sifnos, Syros, Tinos, Folegandros. De “Kleine Cycladen” bestaan uit Donousa, Irakleia, Koufonisia en Schinousa.

Mykonos, Paros en Santorini zijn een favoriete vakantiebestemming van de jetset voor “clubbing” en spectaculaire zonsondergangen.


Dag 1: Kea & Syros

Vertrek vanuit Athene richting het strand van Poles op het eiland Kea (ook wel Tzia genoemd). Hier kun je heerlijk even een frisse duik nemen en/of een bezoek brengen aan het oude Karthea.


Het eiland werd bekend in de moderne wereld toen Titanic's zusterschip Britannica hier in 1916 tot zinken werd gebracht. Het wrak ligt er nog steeds en er is een constante activiteit eromheen.


Later op de dag vervolgen we onze cruise naar de haven van het eiland Syros, waar we zullen overnachten. In Ermoupolis, de hoofdstad, is volop bewijs van het glorieuze verleden als belangrijk handels- en industrieel centrum te zien.


Tip: Loop de trappen van de St. George-heuvel op en bezoek de middeleeuwse wijk van de rooms-katholieke gemeenschap met de vestingachtige kathedraal.

Voor de kaasliefhebbers ….. Probeer de pittige kaas “San Mihalis” met beschermde oorsprongsbenaming.

Dag 2: Mykonos Na een heerlijk ontbijt vervolgen we onze cruise naar Mykonos …. Het eiland van de wind…. Een van de beroemdste kosmopolitische bestemmingen ter wereld.


Tip: Dwaal rond in de hoofdstad (Hóra) in de smalle marmeren straatjes, witgekalkte huizen met kleurrijke deuren en raamkozijnen, bougainvilleabomen in paarse bloei en verborgen kerken...de glamoureuze Matoyanni-straat met merkwinkels, charmante cafés en stijlvolle restaurants. Geniet van de sfeer langs de levendige waterkant op een van de mooiste plekjes “Klein Venetië” en bewonder het uitzicht op de traditionele windmolens op de heuvel boven de stad.


Ga op de foto met de officiële mascotte van Mykonos, een pelikaan! De traditie van rondzwervende pelikanen langs de waterkant gaat terug tot de jaren vijftig.

Ontdek de fantastische zonovergoten stranden Paradise, Super Paradise, Platis Gialos enkele van de meest opwindende feestlocaties in de Middellandse Zee. Psarou heeft een luxe clubscene en veel luxe boetieks. Hier ga je naar toe als gezien worden belangrijker is dan wat je ziet, ook al is het kijken naar mensen ongeëvenaard.


Ornos strand is de meest gezinsvriendelijke keuze op het eiland.


Dag 3: Delos & Paros Na heerlijk te hebben uitgeslapen vertrekken we naar het eiland Delos voor een bezoek aan de oude ruïnes.


Dit heilige eiland ligt een paar kilometer van Mykonos en is de geboorteplaats van Apollo, de god van de muziek, en zijn zus Artemis, de godin van de jacht.

In de oudheid was het een religieus centrum voor heel Griekenland.

Tegenwoordig is Delos onbewoond en staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Daarna verder naar het eiland Rinia voor een frisse duik en vervolgens varen we in de late namiddag naar de haven van Naousa op het eiland Paros.


PAROS

Al in de oudheid beroemd om zijn fijne marmer en vandaag de dag nog steeds gewonnen. Dwaal door de prachtige traditionele dorpjes zoals Naoussa, met de ruïnes van een Venetiaans fort en Lefkes, gelegen op het hoogste punt van het eiland, met hun witgekalkte suikerhuizen, geplaveide straten en kerken met blauwe koepels.


Bezoek het Kolymbithres-strand met zijn indrukwekkende witte rotsformaties en voor de wind- en kitesurfers is een bezoek aan de meest bekende en ideale Golden Beach en New Golden Beach een must! Tevens het Pounda-gebied is een druk bezocht kitesurfcentrum.


Tip: Verwen jezelf op een gratis gezichtsbehandeling met klei die je vindt op de rotsen aan de noordkant van het unieke Kalogeros-strand.

Dag 4: Antiparos & Santorini De volgende dag staat er een bezoek aan Santorini gepland. Onderweg maken we nog een tussenstop in Anti-Paros en/of het Maganari strand op het eiland Ios met zijn fascinerende uitzichten over de zeehorizon.


Anti-Paros ligt net naast Paros en staat bekend om de vele zandstranden met kristalhelder water. Aan de zuidkant ligt een indrukwekkende grot met de oudste stalagmiet van Europa!

SANTORINI

Een parel in de Egeïsche Zee….. een topbestemming en beroemd om de indrukwekkende caldera, de vulkaan en de romantische zonsondergang.


De laatste grote uitbarsting, die 3600 jaar geleden plaatsvond, veranderde de cirkelvorm van het eiland en creëerde de beroemde caldera. De vulkaan is nog steeds actief en waarschijnlijk de enige vulkaan ter wereld waarvan de krater in zee ligt. Het is een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De dorpen Fira, Oia, Imerovigli en Firostefani, het centrum van het sociale leven, entertainment en winkelen, liggen hoog boven een klif en bieden een adembenemend uitzicht op de vulkaan en de Egeïsche Zee.

Geniet van het diepblauwe water en de stranden met wit, rood of zwart zand of vulkanische kiezelstenen.


Tip: Het eiland is een waar culinair paradijs. Probeer de beroemde traditionele producten zoals fava, kappertjes, kerstomaatjes en boek een wijnproeverij bij een van de bekende wijnhuizen waar men uitzonderlijke soorten wijnen produceert uit druiven die groeien in de vulkanische grond.

Dag 5: Folegandros De volgende ochtend verlaten we het eiland Santorini en varen richting het eiland Folgandros. Na een drukke dag op Santorini is het tijd om even lekker te relaxen en je extra te laten verwennen door de bemanning. Later op de dag varen we richting de haven van Folegandros.


Tip: Vraag uw bemanning om een wellnessbehandeling voor te bereiden voor één van de dagen aan boord. Wij raden u aan dit aan te geven op uw preferentie lijst die u een paar weken voor vertrek moet inleveren.


Folegandros is vernoemd naar de zoon van koning Minos en behoort tot de meest indrukwekkende eilanden van de Cycladen met zijn traditionele architectuur, kiezelstranden bedekt met tamariskbomen, helderblauw water en steile kliffen.


Chrysospiliá is een natuurmonument met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. De grot is wereldwijd uniek vanwege de oude mannelijke Griekse namen die op de muren en het dak zijn geschreven en die dateren uit de 4e eeuw voor Christus

Dag 6 MIlos Vertrek van het eiland Folegandros richting het onbewoonde eiland Poliaigos voor een duik in het prachtigste turquoise water. Later op de dag varen we verder naar een van mijn favoriete eilanden Milos.


Vooral beroemd vanwege het standbeeld van Venus van Milo (Aphrodite), dat op het eiland werd ontdekt en tegenwoordig in het Louvre, Parijs staat.


Door de vulkanische activiteit in de oudheid is het maanlandschap met zijn unieke kleuren en geografische formaties werkelijk indrukwekkend. Het witte rotsachtige landschap van Sarakiniko en Kleftiko met rotsen die uit de zee komen. De duikliefhebbers vinden een paradijs in de onderwatergrotten en het kristalheldere water.


Ook beroemd om zijn enorme minerale rijkdom en mijngeschiedenis evenals de kleine kleurrijke huisjes aan zee, die de vissers in de winter gebruikten als schuilplaats voor hun boten.


Tip: Bij Sarakiniko kun je de mooiste fotoshoots maken en voor hen die van cultuur houden is een bezoek aan de vroegchristelijke catacomben en het mijnmuseum, waar 11.000 jaar mijn geschiedenis wordt tentoongesteld, de moeite waard.

Dag 7: Sifnos en Serifos De volgende dag varen we richting Sifnos, een van de favoriete eilanden van Peruze!

Sifnos is de geboorteplaats van beroemde dichters en staat bekend om zijn 227 kerken rondom het eiland. Ook wel het eiland van de smaken genoemd met een rijke traditie in de gastronomie.


Tip: Vraag ons ruim voor vertrek een reservering te maken voor een lunch in een van de alle beroemste restaurants van Sifnos, bezocht door vele beroemdheden zoals Jeff Bezos, Tom Hanks en Julia Robers. Een echte aanrader!


Vervolgens varen we verder richting Serifos een typisch Cycladisch eiland met witte dorpjes, rustige havens, gouden stranden, kale heuvels en ongerepte landschappen dat zijn traditionele karakter heeft behouden. Kies uit de 72 fantastische stranden, sommige georganiseerd, andere afgelegen, ga duiken in de oude mijnen of in het wrak uit de Tweede Wereldoorlog.


Het einde van onze cruise zit er helaas bijna op en de volgende ochtend varen we terug naar Athene....



Comments


bottom of page