top of page
  • Foto van schrijverVeronique van den Hemel

YACHTING ETIQUETTE EN ETHIEK

Voor degenen die dit seizoen de eerste keer een superjacht charteren of aan boord worden uitgenodigd, is er deze praktische gids met informatie over wat u wel en niet aan boord moet doen om uw ervaring zo aangenaam mogelijk te maken. De  ‘blote voet’ regel

Naaldhakken die deuken in het teakhouten dek kunnen veroorzaken en zwarte zolen die strepen achterlaten, zijn een no-go. Op veel jachten geldt de 'blote voeten'-regel, hetgeen betekent dat schoenen buiten de kajuit blijven. Op sommige jachten wordt tevens gevraagd geen schoenen aan dek te dragen. Als schoenen aan dek wel zijn toegestaan, houdt u er dan rekening mee dat het 'bootschoenen' met zachte zolen moeten zijn.


Respecteer de bemanning

Behandel hen zoals u gewaardeerde werknemers zou behandelen. De bemanning heeft een extreem drukke baan; ze zijn er om ervoor te zorgen dat uw vakantie de verwachtingen overtreft. De bemanning kan evenzeer ook heel erg leuk zijn.


Luister naar de veiligheidsinstructies

Veiligheid is de primaire verantwoordelijkheid van de kapitein en zijn bemanning. U krijgt een veiligheidsbriefing over reddingsvesten en reddingsvlotten, een vereiste van zowel de verzekerings- als de maritieme wetgeving.


Reizen met uw huisdier

Er zijn charter jachten waar huisdieren aan boord zijn toegestaan.

Indien u uw huisdier wilt meenemen op reis, zorg er voor dat u ons hiervan op de hoogte brengt, zodat wij een huisdiervriendelijk jacht voor u kunnen vinden.


Behandel het jacht zoals u uw eigen huis zou behandelen

De bemanning wil dat u zich thuis voelt en tevens zal de booteigenaar de zorg voor zijn eigendom zeer op prijs stellen.


Houd de bemanning op de hoogte

Het in grootste stijl entertainen aan boord is een van de geneugten van een charterjacht. Indien u extra gasten aan boord wilt uitnodigen voor een drankje of een maaltijd, zorg er dan voor dat u dit eerst met de kapitein en bemanning afspreekt zodat er geen gênant tekort aan eten of drinken ontstaat en de chef-kok op het evenement is voorbereid. Naast eventuele wijzigingen in uw plannen moet de bemanning ook zo snel mogelijk worden gewaarschuwd als er tijdens de reis per ongeluk iets wordt gemorst of kapot gaat.


Housekeeping

Geef de bemanning de kans om de bedden op te maken, schoon te maken en de was te doen en verschillende systemen te onderhouden, terwijl u aan land de omgeving verkent of winkelt. Ingeval er geen mogelijkheid is om aan wal te gaan, probeer dan de bemanning de tijd te geven om hun werk te doen terwijl u zonnebaadt en zwemt.


Wijs vooraf hutten toe

Regel vooraf de toewijzing van hutten voor gasten om tijdverspilling en onnodige spanning bij aankomst te voorkomen.


Neem geschikte bagage mee

Opslag is altijd een groot problem waardoor bagage met harde zijkanten wordt afgeraden ten gunste van zachte bagage die kan worden ingeklapt om ze op te bergen.


Wees bereid om een fooi te geven

Fooien voor de bemanning zijn niet verplicht, hoewel het gebruikelijk is dat u een fooi geeft indien u heeft genoten van de vriendelijke en attente service van een behulpzame bemanning. Als vuistregel adviseert men tussen de tien en twintig procent van het chartertarief.


Overtreed het rookbeleid niet

Om veiligheidsredenen is roken binnen op de meeste jachten verboden. Roken is alleen toegestaan buiten aan dek en bij sommige jachten zelfs alleen in speciale buitenruimtes. 

Indien u of iemand van uw reisgezelschap rookt, zorg er dan voor dat u dit aangeeft vanaf het begin.


Doe niets illegaals

Illegale of ongeoorloofde activiteiten aan boord van jachten worden niet getolereerd. De straf voor een dergelijk gedrag heeft tot gevolg dat het jacht in beslag wordt genomen en de vergunning wordt ingetrokken. Dus indien u iets illegaals doet of iemand van de bemanning lastigvalt, zal de kapitein u moeten aangeven bij de autoriteiten en wordt u gevraagd van boord te gaan.


Verwacht niet dat de bemanning uw kinderopvang is

Indien u kleine kinderen meeneemt, plan dan om zelf voor hen te zorgen of neem een oppas mee. Op veel jachten is er een breed assortiment aan waterspeelgoed, spelletjes en video’s speciaal voor kinderen.


Neem het heft niet in eigen handen

Lees niet zelf een bemanningslid de les voor maar laat dit over aan de kapitein die de bevoegdheid heeft om eventuele problemen recht te zetten.


תגובות


bottom of page